מבזקים

"אנו מכריזים בזאת על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל"

תוכן עניינים

סקירה מהעבר: יום העצמאות של מדינת ישראל אופיין בעבר במלחמה עם מדינות ערב, בניסיונות להקים מדינה, בייצוב המערכת הצבאית, בייצוב המערכת הפוליטית ובהתמודדות עם גל עלייה משמעותי לארץ ישראל

אלי ששון | ב' באייר תשפ"א | יום רביעי 14 באפריל 2021 | מערכת ישראל ניוז

בתאריך ה' באייר בשנת תש"ח, 14 בחודש מאי 1948 הוכרז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל. ליום זה קדמו אירועים היסטוריים: בשנת 1947 התאריך י"ב בתשרי, ממשלת בריטניה הודיעה לאו"ם כי היא מוכנה לפנות את ארץ ישראל. אך מה היו האירועים שקדמו להחלטה זו? בפרק הבא שלפניכם

הרכב צהל בתאריך 15/5/1948: עם קום מדינת ישראל מנה צה"ל 10 חטיבות לוחמות מתוכן 3חטיבות פלמ"ח. סך הכל צה"ל מנה 24.811 אלף חיילים לוחמים ובנוסף היו עוד 9.014 אלף חיילי חילות אחרים: חיל אוויר, חיל הדרכה תותחנים, נהגים ושירותים, סך הכל 33.825 אלף. בנוסף היו עוד כ- 3000 לוחמי אצ"ל ששירתו ביחידות נפרדות עד האיחוד עם צה"ל. בהמשך החלו להגיע אנשי גח"ל שהיו מתנדבים מחו"ל, להלן הפרוט.

אנשי גח"ל: 1.400 אלף הגיעו ממדינות ביבשת אמריקה, כשארה"ב היא המובילה עם 460 מגוייסים. ממזרח אירופה הגיעו בסך הכל 9600 אלף מגוייסים, כשהמדינות המובילות הן הבלטיות עם 4.833 אלף מגוייסים ומרומניה עם 2.100 אלף מתנדבים. ממערב אירופה הגיעו 1.350 טלף כשהמדינה המובילה הייתה בריטניה עם 550 מתנדבים ומצרפת עם 400 איש. מצפון אפריקה הגיעו 650 ומשאר המדינות בעולם 400. סך הכל מגוייסים 13.480 אלף.

צבאות ערב מנו לפי הפרוט הבא:
מצרים: 34 אלף
סוריה: 8.200 אלף
לבנון: 3.580 אלף
עיראק: 21.800 אלף
ירדן: 18.000 אלף
סך הכל צבא מדינות ערב מנה למעלה מ- 77 אלף חייל ועוד כ- 20 אלף חיילים נחותים יותר, כמו אנשי ז'נדרמריה ורוכבי גמלים.

אז מה קרה במדינה בשנה הראשונה להקמתה? להלן פירוט האירועים:
בחודשים ינואר – מרץ: אנשי כנופיית קאוקג'י תוקפים את כפר סולד ונהדפים. מכונית תופת מתפוצצת ליד מערכת עיתון פ. פוסט. 9הרוגים. הלח"י מפוצץ את בניין משטרת יפו. 35 לוחמים (הל"ה) שהיו בדרכם מירושלים לגוש עציון נופלים בקרב. 3 מכוניות תופת שהוחדרו על ידי הבריטים לרחוב בן יהודה בבירה, גורמות ל-53 הרוגים. העיתון מעריב יצא לאור בפעם הראשונה. תקיפה ערבית על גוש עציון נהדפת עם אבידות לשני הצדדים. 15אלף מעפילים שהגיעו לישראל בשתי ספינות, נתפסים ומגורשים לקפריסין. מכונית תופת בירושלים 11 הרוגים יהודים.

שיירת נבי דניאל: שיירה שהייתה בדרכה מגוש עציון לבית לחם הותקפה על ידי הערבים. ישנם נפגעים רבים בקרב היהודים, נשק רב נשאר מאחור ונתפס כשלל בידי הערבים.

שיירת יחיעם: שיירה יהודית שהייתה בדרכה לקיבוץ יחיעם נתקלת בכח ערבי, 47 יהודים מהשיירה נהרגים. שיירה של נשק שהגיעה מלבנון לעזרת הערבים מושמדת בקריות. ירושלים נותקה מהשפלה.

חודשים אפריל – מאי: האצ"ל והלח"י תוקפים את הכפר דיר יאסין, גבעת שאול בירושלים של היום והורגים כ- 140 ערבים. קרב קשה בקסטל, שבמהלכו נהרג עאבד אל קאדר חוסייני, המפקד הערבי של מחוז ירושלים.


אלטלנה | צילום: ארכיון צה"ל

קרבות רמת יוחנן: צבא ההצלה של קאוקג'י, היה מפקד כנופיות ערבים שהציקו ליישובי הצפון, תקף באמצעות שתי פלוגות דרוזיות את רמת יוחנן. התוקפים הוכו ונסוגו ומיד לאחר מכן נחתם הסכם אי התקפה בין הדרוזים להגנה. מה שיהפוך בהמשך לשיתוף פעולה דרוזי-יהודי ומאוחר יותר לברית דמים. החל מבצע נחשון. טבריה נכבשת מידי הערבים. החל מבצע הראל לפריצת הדרך לירושלים. ההגנה כובשת את חיפה. ההגנה משחררים את שכונת קטמון. האצ"ל כובש את יפו ובהמשך גם את שכונת מנשיה. הבריטים עוצרים את המתקפה של האצ"ל.  ההגנה נכשלים בפריצת הדרך לירושלים. צפת ובית שאן נכבשות מהערבים. החל מבצע ייפתח לשחרור הגליל.

יפו נכנעת ליהודים. הערבים תוקפים את גוש עציון. שלושת הישובים האחרונים נכנעים לערבים. הבריטים מסיגים את כוחותיהם מירושלים, והיהודים משתלטים על האזורים שהתפנו. הכרזה על הקמת מדינת ישראל.

חודשים מאי – דצמבר: ירדן, סוריה, מצרים, עירק ולבנון פולשות לישראל מספר שעות לאחר ההכרזה על הקמת המדינה. ברית המועצות היא המדינה הראשונה שמכירה בישראל. ניסיון השתלטות ישראלי על לטרון נכשל. המצרים כובשים את קיבוץ רמת רחל סמוך לירושלים, נהדפים ושוב כובשים. הסורים מסתערים על דגניה ונהדפים תוך אבידות קשות. עכו נכבשת על ידי ההגנה. ניסיון כיבוש נוסף של לטרון נכשל, אבידות לישראלים.  הלח"י והאצ"ל בחלקו, מצטרפים לצה"ל. החלה הכשרת דרך בורמה כדי להעביר אספקה לירושלים הנצורה.


מבצע יואב | צילום: ארכיון צה"ל


מלחמת העצמאות | צילום: ארכיון צה"ל

פרשת האלטלנה: אניית נשק שהביא האצ"ל לכוחותיו בירושלים, מותקפת על ידי צה"ל לאחר שדרש שהנשק יימסר לצה"ל. האוניה מוטבעת באש תותחים בחוף תל אביב. מספר הרוגים לאצ"ל וכל הנשק הלך לאיבוד.

האו"ם מכריז על הפוגה בת חודש בקרבות בארץ. ההפוגה בת חודש מסתיימת וצה"ל מנצל זאת לכיבוש לוד, רמלה ועיירות רבות בצפון. מיד לאחר הקרבות שנמשכו עשרה ימים, מוכרזת שוב הפוגה.

נציגים דיפלומטים ראשונים מגיעים מרוסיה וארה"ב. שער המטבע הישראלי הוצמד ללירה הבריטית והוא שווה ערך ל- 4 דולרים אמריקאים, ללירה אחת. מתווך שנשלח מטעם האו"ם, הרוזן ברנדוט נרצח על ידי אנשי הלח"י.

החל מבצע יואב לשחרור הנגב. באר שבע נכבשת, כמו גם חלק ממזרח אשקלון, ניצנים ועד הלום סמוך לאשדוד. בכיס פלוג'ה מכותרת יחידה מצרית גדולה.

החל מבצע חירם לכיבוש הגליל, שאכן נכבש בנוסך לחלק קטן מלבנון.

לאחר 8 ניסיונות כושלים, נכבשת משטרת עיראק סווידאן על ידי צה"ל, מחנה פלוגות של היום. מבצע לוט החל ובמסגרתו נכבש הנגב המזרחי באיזור סדום וים המלח.

החל מבצע חורב ובמסגרתו שוחרר כל הנגב ונכבש חלק מצפון סיני. עזה לא נכבשה. בחצי השנה האחרונה של 1948 עלו לישראל 99 אלף עולים.

נחתם הסכם הפסקת אש בין צה"ל ללגיון הירדני.

לאיזה תוכן תרצו לחזור:
הירשמו לניוזלטר שלנו לעדכונים מיידים: