"החלום שלי להפוך את בתי הדין הרבניים למקום מתקדם בעידן המודרני" מנהל בתי הדין הרבניים הרב אלי בן דהן בראיון
מאיר אוליאל | יום רביעי כ׳ בסיוון ה׳תשפ״ד | 26 ביוני 2024 | מערכת ישראל ניוז
הוא כיהן כסגן שר הביטחון, דמות דתית ורבנית מוערכת בקרב הציונות הדתית. על המעבר בין הפוליטיקה לממסד הרבנות. על חוסר הדיינים בבתי הדין "ייפטר בקרוב". הקירבה לליברמן. ה 7 לאוקטובר ומסר חשוב לזוגות שעומדים רגע מגירושים. הרב אלי בן דהן פותח הכל.
הרב אלי (מיכאל) בן דהן נולד בקזבלנקה לשלמה ורוזין. עלה לישראל בשנת 1956 וגדל בבאר שבע. שיחק בקבוצת הצעירים של הפועל באר שבע. למד בישיבת נתיב מאיר, בישיבת מרכז הרב ובכולל האידרא ברמת הגולן.
בשירותו הצבאי שירת בצה"ל בתפקיד קצין אג"ם בעוצבת תבור של חיל התותחנים והגיע לדרגת רב-סרן.
בראשית אב התשל"ז (אוגוסט 1977) הצטרף עם משפחתו ליישוב חיספין ברמת הגולן. כקצין יחיד מונה למפקד המקום. שימש גם יו"ר המזכירות. בהמשך היה ר"מ במחזור הראשון של הישיבה התיכונית בחיספין. באוגוסט 1983 עבר עם משפחתו לבית-אל. ניהל את לשכתו של הרב מרדכי אליהו, הרב הראשי לישראל, בין השנים התשמ"ג-התשמ"ז (1983–1987). יזם ופיתח את מערך הכשרות הארצי אשר לא היה קיים עד אז.
בחודש אלול שנת תשמ"ט (ספטמבר 1989) מונה בן-דהן בידי שר הדתות זבולון המר למנהל בתי הדין הרבניים בישראל. לצורך המינוי שינה המר את דרישות הקבלה לתפקיד. השינוי קבע כי בתפקיד יוכל לשמש גם בעל סמיכה לרב עיר שאין לו סמיכה לדיינות. בן-דהן הפך את בתי הדין ממחלקה במשרד הדתות ליחידת סמך עצמאית. הוא פעל למען נשים עגונות והוסיף חוקים משמעותיים להליך הגירושין
הרב אלי בן-דהן משמש כמנהל בתי הדין הרבניים. בעבר כיהן כסגן שר הביטחון, כסגן שר הדתות וחבר הכנסת מטעם מפלגת אח"י, וכיושב ראש המועצה הדתית בירושלים.
הרב אלי בן דהן שירת בכנסת משנת 2013 עד 2019 מטעם מפלגת הבית היהודי ממפלגת תקומה כאשר לאחר מכן נבחר במקום השני בפריימריז בבית היהודי.
שאתה רואה את בנט מנסה לחזור מה אתה אומר?
"לצערי אני אומר את מפלגת הבית היהודי אי אפשר להחזיר כמו שהייתה וזה לא יחזור גם עם בנט או אנשים כאלה ואחרים רוצים לראות זאת שוב. היום יש את מפלגת הציונות הדתית של סמוטריץ. הבית היהודי לא באמת הייתה מפלגה כבית לציונות הדתית שאפילו אישה כמו איילת שקד הייתה בה שהיא בפועל הייתה אישה חילונית".
אשמח שתספר לקוראים שלנו על המעבר מהפוליטיקה בכנסת ללשכה הרוחנית שלך כיום מה עברת באותם ימים?
"אני זוכר לאחר אותם מערכות בחירות מצאתי את עצמי מחוץ לכנסת לאחר שלא נבחרתי. יום למחרת הבחירות הלכתי לשבת בישיבת מרכז הרב בירושלים ובמהלך הזמן חזרתי לעמוד כיו"ר המועצה הדתית בירושלים למשך חצי שנה עד ששר הדתות כהנא קרא לי לחזור למקום שבו עבדתי לפני שנכנסתי לכנסת כמנהל בתי הדין הרבניים והנה היום כבר שנתיים שאני כאן.
מי שדחף להחזיר אותך שוב למשרד שבו היית לא מעט, מנהל בתי הדין הרבניים היה השר לשירותי דת לשעבר כהנא, לכאורה שניכם מאותו הזרם. איך אתה מתנהל כיום במשרה שלך מול שר חרדי ממפלגת ש"ס?
"קודם כל הרגיש לי מאוד טוב לחזור לאותו מקום שממנו עזבתי לפני 12 וחצי שנים לפני שנכנסתי לכנסת הודות לבקשתו של השר כהנא ואני מעריך אותו על דברים שעשה בכהונתו. נכון, כיום יש שר שהוא פחות נראה מהזרם שלי אך אנחנו מסתדרים טוב ויש לנו אמון ביננו ובלי קשר יש לו אמון בי בגלל המקצועיות שלי והיכרות עם המקום מזה שנים רבות".
למה השר כהנא לא הצליח להכניס דיינים בתקופתו לבתי דין רבים שבהם היה ועדיין יש חוסר עצום?
"לשר כהנא היו הרבה חילוקי דעות עם הרבנים הראשיים אני חושב מה שעיכב לא מעט תהליכים".
הרב אלי בן דהן סגן שר הביטחון מוסיף: "כשאני הגעתי לפני שנתיים לתפקיד היו 400 בעלי כושר לדיינות שמתוכם חלקם צריכים לעבור ראיון בוועדות המשנה לא התכנסו ואני לא יודע מאיזו סיבה, אני לא הייתי כאן ואני לא רוצה סתם להגיד. כשהגעתי ביקשתי מהשר לשירותי דת לכנס את וועדות המשנה ואכן רואיינו 160 בעלי כושר לדיינות. היינו צריכים לכנס את הוועדה לפני חודש אך בג"צ נכנס לסיפור בטענה לקרבה של קרובי משפחה לחברי הוועדה למינוי דיינים והטענה השנייה בגלל הקרבה לסיום הכהונה של הרבנים הראשיים".
בעוד כשבועיים יש בחירות לרבנות הראשית, הסיפור באשדוד ייפטר?
"אני מאמין שזה יסתדר".
עד כמה חשוב הרכב הדיינים המלא באשדוד?
"זה משפיע מאוד. על פי דין תורה דנים ב 3. לדוגמא, בנושא חלוקת רכוש, מזונות, גירושין וכו' דנים רק ב 3 ולא פחות. היה לנו מחסור לפחות בדיין 1 לאחר שהדיין בבית הדין באשדוד הרב אלימלך וסרמן נרצח בפיגוע ביציאה מירושלים מה שנוצר באשדוד זה שאנשים היו צריכים לחכות 8 חודשים. אנשים רוצים לקבל פסקי דין. כרגע הכנסתי דיין מתל אביב נראה איך זה מסתדר".
אתה לא מרגיש עוף מוזר במשרד שתמיד היה מוכר כמשרות לרבנים חרדים ופחות מהציונות הדתית?
"ממש לא. רוב הדיינים הכירו אותי מהתקופה הקודמת וגם החדשים הכירו אותי די מהר והכל בסדר. גם אני שאני ממונה בבחירת תפקידים כמו מזכיר ראשי לבית הדין בירושלים לאחרונה אני בוחר את האנשים רק מעיניים מקצועיות ולא לפי איזה כיפה יש לו. אני כאן בשביל לעשות את המקום הזה כמה שיותר מקצועי ויעיל".
בתקופת המלחמה נכנסו לסיפורים קשים מאוד כמו בנושא נשים הגונות, נשים שלא ידעו עם הבעל שלהם מת או שמא נלקח בשבי. איך עובדת הטכנולוגיה הזאת לפטור בעיה כל כך הלכתית קשה שבה השתמשתם?
"האומנם אנחנו פחות מתעסקים בכך אלא הרבנות הצבאית שמתעסקים בזיהוי וכו' רק שלפעמים משתמשים בדיינים שלנו. לרוב היום הטכנולוגיה הייתה באמצעות בדיקות די אין אי או זיהוי שיניים וכו'. כן מה שהיה, זה עניין של חליצות שיש מקרים בהם אישה צעירה שבעלה מת ואין להם ילדים אז במקרה כזה האח של הבעל חולץ לה את הנעל ובלי קשר שלא עושים ייבום בגלל שזה לא לשם כוונת מצווה, אז כן היו חליצות שנשים הגיעו ללשכתו של הרב לאו וזה נעשה אצלו ובעוד מספר בתי דין".
כשהיית במשרד הביטחון אמרת: "לקחת את טרור העפיפונים בפרופורציה והעיקר שלא ייכנסו מחבלים לשטח ישראל" היום אתה חושב שכן היה בזה סכנה ורמז לעתיד?
"אני זוכר שאמרתי שהמשימה האמיתית היא שלא ייכנסו מחבלים לשטח ישראל והמושבים וזה אכן הייתה הנקודה באותו זמן. העפיפונים זה לא משהו שעליו היינו צריכים לשים את כל שיקול הדעת. את כל המאמץ נתנו על הגדר הקרקעית מחשש לחידרה והיום הכל התברר שזאת לא הייתה הבעיה גם במה שקרה ב 7 לאוקטובר. היום שאתה מסתכל על כל ההשקעה שעשינו, היה בצדק. השאלה הקשה זה איך בסיס של חיל האוויר 7 דק' טיסה מאזור עוטף עזה לא תיפקד באותו בוקר שחור. איפה היה המודיעין? איפה היה חיל האוויר וצה"ל? איפה מערכת הרואה יורה? זה כבר לא עניין של גדר או עפיפון זה עניין חמור שמישהו נרדם בשמירה".
מי יתן את הדין על כל מה שקרה כאן?
"כל מי שקשור לאותו בוקר בשמחת תורה צריך לתת את הדין, צריך לחקור הכל ומי שצריך שייתן את הדין. מה שכן אני מסתכל על ההתגייסות המהירה של עם ישראל, כמעט 300,000 חיילי מילואים, אזרחים וכו' שנתנו הכל למען הצלחת המערכה, כלפיהם אין לי שום טענה חוץ מזה שצריך להגיד להם תודה".
מתגעגע לליברמן?
"אני יכול להגיד שהיה לי עם ליברמן יחסים טובים. קידמנו הרבה דברים טובים כמו אגף השיקום שראינו בו הרבה בעיות שצריך לתקן ולשפר ואכן מצאנו עשרות כשלים ושיפרנו הרבה וחבל שהוא נפסק".
מה החלום שלך בעוד שנתיים כשתסיים באופן רשמי את תפקידך כאן?
"כשהגעתי לכאן אחרי תקופה בכנסת ראיתי שלא זז או איזו שהיא התקדמות משמעותית מלפני 12 שנים שהייתי כאן והיה חשוב לי לייצב את המערכת שהיום היא טובה, אך כן יש לי חלום חשוב להפוך את בתי הדין הרבניים למקום מתקדם יותר בעידן המודרני בתחום המחשוב שזה משהו שיעזור לנו רבות בהתנהלות שלנו. בנוסף הייתי שמח להרים מקום ייחודי לבתי הדין הרבניים שיעשה סדר ומקום מסודר שראוי לו".
כמנהל בתי הדין הרבניים, נושא הגירושין היום בישראל כואב מאוד. איזה מסר יש לך לאותם זוגות שעומדים לפני גירושין?
"אני חושב שאנשים חושבים שהדשא של השכן ירוק יותר והם טועים ובענק. הסקרים מראים שכל הילדים של הורים גרושים יש להם נזקים שאי אפשר לתקן אותם וזה עצוב, בני זוג צריכים לעשות מאמץ גדול למנוע כל צעד כזה ולהרבות באחדות למענם ולמען הבית שלהם".
איזה מסר חשוב ממך לקוראים שלנו?
"עם ישראל ימשיך והיה תמיד בזכות האחדות. יש כאלה שמנסים להפריד לסכסך וכו' עם ישראל צריך לאהוב כל אחד ואחת מעם ישראל ורק ככה נעבור גם את התקופה הקשה הזו".