מבזקים

אות הוקרה של השר לביטחון פנים לתוכנית עבודה ייחודית עם הורים אסירים

תוכן עניינים

הורות בשלט רחוק: מכון אדלר קיבל אמש את אות ההוקרה במעמד השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, על תוכנית שמשנה את חייהם של אסירים הורים

אהרון קלפה | ג' בחשוון תש"פ | יום שישי 1 בנובמבר 2019 | מערכת ישראל ניוז

אמש (ה) קיבלו מדריכי מכון אדלר אשר מתנדבים במסגרת תכנית הורות בשלט רחוק, אות הכרה והוקרה מיוחד של השר לביטחון הפנים, השר גלעד ארדן. מכון אדלר, יש לציין מפעיל תוכנית ייחודית להורים אסירים בתוך בתי הסוהר בארץ מאז שנת 1992.

לתוכנית הורות בשלט רחוק אין דומה לה בעולם בתכניה, גם בהיקפה ובמניין שנות הפעלתה. התוכנית פועלת בהתנדבות באמצעות מנחים וגורמי מקצוע ממכון אדלר ויוצאת לפועל בשיתוף וניהול מקצועי של שירות בתי הסוהר – ענף חינוך והשכלה. בעשור הראשון לפעילותה נתמכה התכנית על ידי משרד החינוך, המחלקה לקשרי קהילה ומשפחה וכיום מכון אדלר מחזיק את התכנית בכוחות עצמו, בשיתוף מחלקת חינוך וטיפול בשירות בתי הסוהר.

בשנים הראשונות התוכנית פעלה בשני מתקני כליאה בלבד, לאור הצלחתה והביקוש הגדול של האסירים לתכניה, התרחבה התכנית גם בהיקפים וגם בתכנים ובנושאים כמו למשל, זוגיות, זיקנה, הכנה לקראת יציאה לקהילה, התמודדות עם המעצר ועוד. התכנית מופעלת כיום ברוב בתי הסוהר בארץ, כולל בבית סוהר לנשים "נווה תרצה" ובית סוהר לנוער "אופק". קבוצות האסירים הלוקחות חלק בפעילות הינן קבוצות הטרוגניות וכוללות ערבים ויהודים, ילידי הארץ ועולים חדשים, ובסה"כ פועלות כ-50 קבוצות מדי שנה.

בבסיס הרציונל של פיתוח התוכנית והפעלתה, עמדה ההבנה, כי המאסר אינו מפקיע מידי האסיר את התואר-אבא או אימא והם ממשיכים להיות הורים לילדיהם, בדומה להורים אחרים, אשר גם עבורם המשפחה, הילדים, אופן גידולם וחינוכם חשובים ומשמעותיים. התוכנית גובשה במטרה להוביל שינוי בדפוסי חשיבה ונורמות התנהגות של האסיר כלפי ילדיו ומשפחתו ולהקנות כלים ומיומנויות להתמודדות עם המשימות ההוריות. התוכנית מנסה להעניק לאסיר חווית הורות אחרת, וכיום בהרחבתה – חוויית יחסים אחרת בתוך המשפחה, תוך העלאת הדימוי העצמי שלו והגברת תחושת מסוגלותו. ההנחה היא, כי שיתוף פעולה של האסיר עם החברה הנורמטיבית, יכול לצמוח מתוך חוויית הצלחה ומשמעות ולא מתוך נחיתות ואשמה. חיזוק ההורה האסיר בנושאים הרגישים והמשמעותיים בחייו, קרי, משפחתו וילדיו, יסייעו לו בהעצמת יכולותיו ואלו עשויות להוות עבורו מנוף לשינוי המיוחל.

ענף חינוך של שב"ס בשיתוף הנהלת מכון אדלר מיסדו ביניהם את תהליכי העבודה, תוך לימוד הדדי של המשימות והתפקידים, בניית התכנים ודרכי הביצוע, כולל מתן הדרכה מקצועית למנחים, מעקב וביצוע תהליכי הפקת לקחים. שיתוף הפעולה הפורה והדיאלוג המקצועי המתקיים בין הצדדים לאורך השנים, הניב את התוצאות האיכותיות.

כנס זה הוא כנס הצדעה הנערך על ידי המשרד לביטחון הפנים, למתנדבי גופי המשרד המשרתים במשטרת ישראל, שירות בתי-הסוהר, כבאות והצלה לישראל, הרשות למאבק באלימות, סמים ואלכוהול; ומשרתי השירות הלאומי-אזרחי בגופים.

הכנס התקיים אמש במעמד השר לביטחון הפנים גלעד ארדן; מנכ"ל המשרד, ניצב (בדימוס) משה (צ'יקו) אדרי; מ"מ מפכ"ל משטרת ישראל, ניצב מוטי כהן; מ"מ נציב שירות בתי-הסוהר, גונדר אשר וקנין; נציב כבאות והצלה לישראל, רב-טפסר דדי שמחי; ראש הרשות למאבק באלימות, בסמים, ובאלכוהול תא"ל במיל' דני שחר לצד אלפי מתנדבים בהיכל "מנורה מבטחים" בתל-אביב.

קטיה ארז, מדריכת הורים במכון אדלר, מתנדבת בבית הכלא "אופק" – בית כלא לנוער ובקרוב מתחילה להתנדב ב"נווה תרצה": "ההתנדבות בתכנית היא שליחות שאין לתאר, לעזור לאסיר להיות אבא טוב מאחורי סורג ובריח ולא משנה מה פשעו וחטאו, כי הילד לא אשם במעשיו של אביו, הילד זקוק לאב. ולאדלר יש כלים להעניק לאסירים להיות הורים טובים יותר. הפעם הראשונה הייתה לי קשה מאוד, אבל ברגע שהתחלתי לעבוד עם הקבוצה שמתי את כל הדעות הקדומות בצד הייתה מרוכזת איך היא עוזרת להורה".

מנכ"לית מכון אדלר אסנת הראל, אמרה: "עבור מכון אדלר, תרומה חברתית זו הינה בבחינת נאה דורש נאה מקיים והיא מבטאת הלכה למעשה את התפיסה האדלריאנית המאמינה כי בכל אדם יש חוזקות ויכולות. כל אדם יכול לבחור התנהגות אם רק ילמדו אותו את התוצאות ההגיוניות של התנהלותו. המשפחה והיחסים עם האנשים הכאובים לאדם, משפיעים מאד על בחירותיו.

"בנוסף, תחושת השייכות היא צורך קיומי. האסיר מצא דרך מוטעית לשייכות ולכן עובר עבירות. יש לנו האחריות להראות לו דרכים ראויות ומיטיבות לחיבור שלו לבני האדם, לחברה. ככל שאדם נמצא במקום של עשייה ותרומה חברתית למשפחתו ולקהילה בה הוא חי, כך גדלה תחושת השייכות שלו, הערך העצמי והכבוד לזולת. כך מתפתחת חברה בריאה, שיוויונית ומועילה יותר.

"אנו רואים חובה ואחריות לסייע לכולם בכלל ולאלה שלא זכו למודל ראוי, בפרט. מכון אדלר גאה לקבל הערכה על יוזמה, הפעלה ופיתוח של התכנית שאין דומה לה בעולם והערכה גדולה למנחות המקצועיות המקדישות את הידע שלהן לטובת עשייה חברתית חשובה זו".

 

צילום: יח"ץ
צילום: יח"ץ
צילום: יח"ץ
צילום: יח"ץ
צילום: יח"ץ
צילום: יח"ץ
לאיזה תוכן תרצו לחזור:
הירשמו לניוזלטר שלנו לעדכונים מיידים: