מבזקים

רשות המיסים חייבת מיליארדי ש"ח לישראלים: כך תדעו אם גם לכם מגיע

תוכן עניינים

פתיחת עונת הדוחות היא הזדמנות לישראלים רבים להנות מהטבות של אלפי שקלים; מה צריכה לעשות אישה שילדה בשנה שעברה? ומה בני זוג שהתגרשו? יניב אנג'ל מפירמת הייעוץ AUREN ישראל עושה סדר

רון אטיאס | כ״ה בסיוון ה׳תשפ״ג | יום רביעי 14 ביוני 2023 | מערכת ישראל ניוז

רשות המיסים חייבת מיליוני שקלים לאזרחים, שכלל אינם יודעים שמגיע להם כסף חזרה. בחודש מאי נפתחה בפני אוכלוסיית העובדים השכירים האפשרות להגיש דוחות כספיים בגין שנת 2022.

יניב אנג'ל | צילום: עדי ארד

יחד עם זאת שכירים רבים לא מודעים לזכויות שלהם, לא מגישים דוח שנתי ובקשה להחזר מס ביוזמתם, ולכן משלמים מס ביתר. גם אם אתם עובדים במקום עבודה מסודר ומוכר, יכול להיות שמגיע לכם החזר מס.

מבקר המדינה בפרסם בדוח בשנת 2021 כי מדינת ישראל חייבת לאזרחים 3.6 מיליארד שקל ולפי הערכות סכום החוב של הרשות לאזרחי ישראל אף גבוה יותר כיום. פנינו לרו"ח יניב אנג'ל, מומחה למיסוי ומנהל חטיבת המיסוי בפירמת הייעוץ AUREN ישראל, כדי לשמוע ממנו פרטים וטיפים לזכאים.

איזה אנשים יכולים להיות זכאים להחזר מס?

ככלל, כל אדם שמרוויח כסף, ומשלם מיסים לרשות המיסים, עשוי למצוא עצמו במצב של תשלום מס ביתר בגינו הוא זכאי להחזר מס. בכדי לבצע בקשה להחזר מס, יש להגיש דוח שנתי בשנת המס העוקבת לשנת המס בגינה מבקשים החזר.

מהי נקודת זיכוי?

נקודת זיכוי היא סכום המקוזז את חבות המס של אדם שחייבים בתשלום מס. ערכה החודשי של כל נקודת זיכוי הוא 235 ₪ לחודש (2,820 ₪ בשנה) נכון לשנת 2023.

בפשטות, אם אדם חייב בתשלום מס שנתי של 3,000 ₪ ולזכותו נקודת זיכוי אחת לכל השנה, הוא יהיה חייב בתשלום מס של 180 ₪ (הסכום של 2,820 ₪ מופחת מהסכום של 3,000 ₪).

אימהות שילדו במהלך שנה מסוימת ולא חזרו לעבודה במהלך אותה שנה.

אימהות יולדות זכאיות לנקודות זיכוי בגין ילדים, ורשאיות לבחור האם לקבל את נקודות הזיכוי בשנת המס בה נולד הילד או בשנת המס לאחריה.

לדוגמא, במידה והאם מבקשת לקבל את נקודת הזיכוי בשנת המס בה נולד הילד, אבל היא לא חזרה למקום העבודה, היא תוכל לקבל את נקודת הזיכוי רק באמצעות בקשה להחזר מס, מאחר ולא מקבלת ממקום העבודה תלוש שכר נוסף במסגרתו תוכל לנצל את נקודות הזיכוי החדשות המתווספות.

שינויים בגיל הילד המשפיעים על נקודות הזיכוי

ככלל, להורים לילדים יש זכאות לנקודות זיכוי עד הגעת הילד לגיל 18. עד לגיל זה הזכאות משתנה לפי גיל הילד, ולכן כדאי מאוד מדי תקופה לוודא שגיל הילד מעודכן כמו שצריך אצל המעסיק. בנוסף, בשנים האחרונות עקב שינויים שהעבירו הממשלות השונות בגין גילאי הזכאות, כדי עוד יותר לוודא נכונות ועדכון פרטים.

אימהות ואבות שהתגרשו או חיים בנפרד ומגדלים את ילדיהם זכאים לנקודת זיכוי אחת

הורים לילד אחד או יותר מתחת לגיל 19, החיים בנפרד וגרושים, ומגדלים את הילד בעצמם או משתתפים בכלכלת הילד כמו במקרה של תשלום מזונות, או מחזיקים במשמורת משותפת מלאה, זכאים לנקודת זיכוי.

נקודות זיכוי ממס הכנסה בעד ילד במסגרת חינוך מיוחד ומוגבלות

מס הכנסה מעניק נקודות זיכוי להורים לילדים עם מוגבלות (כולל בוגרים מעל גיל 18) בהתאם לתנאי הזכאות. הזכאות יכולה להיות בין אם ההורה מקבל גמלת ילד נכה, ובין אם לא, בהתאם לחוק ותנאים נוספים.

סיום לימודי תואר / תעודת הוראה / מקצוע

אם סיימתם לימוד תואר ראשון שני או שלישי, אתם זכאים לנקודות זיכוי. לדוגמא, בגין לימודי תואר ראשון ישנה זכאות לנקודת זיכוי אחת בשנת המס שלאחר שנת סיום הלימודים או בשנה שאחריה.

מי שסיימו לימודי תואר שני זכאים לחצי נקודת זיכוי למשך שנה אחת בשנת המס שאחרי שנת סיום הלימודים או בשנה שאחריה. בוגרי לימודים לתואר שלישי במסלול לימודים ישיר לתואר אקדמי שלישי החל משנת 2005, זכאים לחצי נקודת זיכוי וזאת בנוסף לנקודת הזיכוי שניתנת עבור לימודיהם לתואר ראשון.

עולים חדשים זכאים לנקודות זיכוי ממס הכנסה בשנותיהם הראשונות בארץ. משך הזכאות הוא 42 או 54 חודשים – בהתאם למועד העלייה לארץ.

חייל משוחרר משירות חובה, או שירות לאומי אזרחי

אוכלוסייה כאמור זכאית לנקודות זיכוי לאחר סיום שירותם, כאשר שווי ההטבה משתנה לפי תקופת השירות.

 

לאיזה תוכן תרצו לחזור:
הירשמו לניוזלטר שלנו לעדכונים מיידים: